JDT Belanja RM1.4 Juta Untuk Program Sains Sukan

Posted on 3 views
Pengarah sukan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Martin Prest sebentar tadi mengumumkan pengurusan kelab itu akan membuat pelaburan besar untuk program sains sukan bagi memastikan prestasi pemain mereka sentiasa berada di tahap terbaik.

Beliau membuat pengumuman tersebut melalui laman facebook rasmi JOHOR Southern Tigers dan menjelaskan pelaburan itu akan mula dilakukan menjelang bulan Disember tahun ini.

“Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim telah membuat keputusan untuk membelanjakan RM1.4 juta untuk program sains sukan bagi mendapatkan yang terbaik dari Eropah dan juga Asia untuk membantu pemain-pemain dalam pelbagai aspek.

“Ini termasuk dengan kaedah latihan fizikal yang berbeza, menggunakan peralatan-peralatan yang berbeza, penjagaan pemakanan yang lebih baik serta bantuan psikologi untuk membantu mereka dari aspek mental. Inilah pelaburan yang akan kami lakukan menjelang Disember ini,” kata kenyataan daripada Martin Prest.

Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim telah membuat keputusan untuk membelanjakan RM1.4 juta untuk program sains sukan bagi…

Posted by JOHOR Southern Tigers on Monday, October 22, 2018

Apa itu Sains Sukan?

Sains sukan merupakan satu cabang dalam sains yang mengkaji respons manusia terhadap aktiviti fizikal. Jadi, bidang ini merangkumi kinesiologi, biomekanik, anatomi dan fisiologi, dan lain-lain topik seperti pemakanan, pengurusan sukan, sosiologi, dan psikologi dalam sains sukan.

Sains sukan bukanlah satu bidang khas yang melatih seseorang supaya menjadi cergas dan cerdas dalam melakukan suatu permainan ataupun aktiviti dan seterusnya ditingkatkan prestasinya. Sebaliknya ia membantu memahami tindak balas badan manusia seperti organ, sistem saraf, sistem otot, dan tenaga dalam badan semasa melakukan sesuatu sukan.

Dalam erti kata lain, pendidikan jasmani adalah satu amalan untuk meningkatkan teknik kesukanan, manakala sains sukan adalah bertujuan menyampaikan ilmu tentang perkaitan badan dan sukan.

JDT juga merupakan pasukan yang pertama dalam saingan Liga Malaysia bakal mempraktikkan program sains sukan secara menyeluruh.

Kami perlukan bantuan anda.

Saban hari, semakin ramai peminat bola sepak membaca Semuanya BOLA. Seiring dengan pertambahan pembaca ini, kos operasi kami turut meningkat. Jadi anda boleh nampak kenapa kami perlukan bantuan anda. Untuk memastikan penulis-penulis kami dapat terus membekalkan konten-konten yang tidak bias dan berkualiti kepada anda, duit dan kerja keras sangat diperlukan. Tetapi kami buat juga kerana kami percaya anda berhak mendapat maklumat berkualiti dari media yang telus, bebas dan terbuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.