Pengurus Projek ABK18 Tampil Berikan Penjelasan Selepas Dipecat Kerana Kontroversi Kasut Emas

Posted on 5 views
Trofi kasut emas yang disampaikan di ABK18 telah mencuri tumpuan komuniti bola sepak di seluruh negara.

Apa tidaknya. Selain daripada bentuknya yang kecil, ia langsung tidak menggambarkan prestij anugerah berkenaan yang dikhususkan untuk penjaring terbanyak pertandingan.

Membuatkan ianya dikritik ramai, Malaysian Football League (MFL) adalah penganjur majlis anugerah tersebut. Sebagai badan penganjur yang dicanang untuk mengangkat martabat pertandingan bola sepak tempatan, sepatutnya mereka adalah pihak yang paling jelas akan kepentingan anugerah sebegini untuk menghargai pencapaian pemain.

Kritikan netizen dan TMJ

Gambar trofi tersebut pantas menjadi tular di media sosial. Kritikan demi kritikan dilontarkan. Ada yang menggangap bentuk trofi tersebut seperti kepompong. Tidak kurang yang menggap ia seperti beluncas dan macam-macam lagi.

Pada mulanya MFL mendiamkan diri, sehinggalah, Duli Yang Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim turut membidas kualiti trofi yang disampaikan. Selaku Pengerusi MFL, reaksi marah Baginda itu bukan perkara yang menghairankan.

Ia ibarat kepercayaan yang diberikan kepada anak buah di bawah naungan baginda di dalam organisasi tersebut, tidak dibalas dengan hasil yang sepatutnya. Maka tidak hairanlah juga baginda menuntut individu yang bertanggungjawab untuk meletak jawatan.

Dan hanya selepas itu, pada awal pagi hari berikutnya, MFL seperti tersentak dan menyedari kesilapan yang mereka lakukan. Hakikatnya tempoh 24 jam sebelum itu selepas tamat ABK 18, badan penganjur bola sepak negara itu sudah pun dihujani oleh kritikan daripada netizen.

Perlukah MFL menunggu untuk memberikan penjelasan selepas ditegur oleh Pengerusi atau ketua mereka sendiri?

Media Sosial Minggu Ini (MSMI)

Segmen MSMI telah digunakan oleh MFL sejak beberapa minggu yang lalu untuk menjawab persoalanan yang ditampilkan oleh peminat bola sepak tanah air.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.