‘Early Pressure’ Oleh Kemboja Memakan Diri, Malaysia Selesaikan Misi Pertama

Posted on 1 views
Malaysia melepasi cabaran Kemboja dalam perlawanan pembukaan Piala AFF 2018 dengan gol tunggal oleh Norshahrul Idlan Talaha. Berikut adalah pemerhatian kami secara taktikal dan teknikal.

Permulaan

Kemboja tampil dengan formasi 4-3-3 dan bertahan dengan 4-1-4-1. Manakala pasukan Malaysia bermain dengan sistem berasaskan formasi 4-4-1-1 dan cuba bertahan dengan 4-4-2 ataupun 4-5-1.

Tekanan awal Kemboja

Kemboja memulakan perlawanan dengan tekanan awal (early pressure). Mereka memberikan desakan yang tinggi dengan intensiti yang tinggi kepada pasukan Malaysia. Cara mereka memulakan perlawanan membuatkan Malaysia – yang masih mencari rentak – sukar dan banyak kali dalam situasi panik – Kemboja memiliki 2 peluang keemasan dalam masa 5 minit pertama perlawanan.

Malaysia bergelut untuk mencari rentak kerana keadaan padang sintetik yang menyukarkan pergerakan bola dan para pemain Malaysia mengambil masa untuk mendapatkan rentak mereka. Pada awalnya, Kemboja banyak menekan garisan tinggi pertahanan Malaysia.

Malaysia hanya mendapat 1 peluang gol pada awal perlawanan – menerusi hantaran oleh Syahmi Safari kepada Zaquan Adha yang gagal dikeluarkan dengan baik oleh pertahanan lawan. Syahmi Safari menjadi sumber utama hantaran lintang Malaysia pada fasa pasukan Harimau Malaya mencari rentak – beliau mencipta 2 peluang gol dalam 22 minit pertama.

Namun selepas minit ke-20, pasukan Kemboja mulai merasai kesan daripada pendekatan tesebut. Ditambah pula mereka gagal menjaringkan gol pada fasa tersebut.

Mereka mulai bermain dalam tempo yang sederhana – sehinggalah ke minit-40 – di mana mereka cuba menggunakan ultra offensive sekali lagi.

Pada minit terakhir perlawanan Kemboja cuba mendapatkan gol dengan sistem yang ultra offensive. Sistem ini lebih kepada menekan lawan dengan kelebihan numerical namun perlaksanaannya tidak begitu sistematik.

Malaysia tidak dapat menyerang balas dalam keadaan ini. Sayang sekali bukan. Namun Malaysia juga berjaya untuk mengelak daripada dibolosi. Bak kata orang:”Jika kamu tidak mampu menjaringkan gol – jangan bolos.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.