Adakah @GuanEngLim Cuba Menipu Atau Kelirukan #Belanjawan2019?

Posted on 2 views

Kerajaan Pakatan Harapan di dalam Belanjawan 2019, mengumumkan akan wujud Skim Insurans B40 di mana syarikat Great Eastern Life Insurance Malaysia akan menyumbang RM2 bilion caruman sebagai dana permulaan. Skim insurans ini sekadar memberi perlindungan RM8 ribu untuk rawatan empat penyakit kritikal.

Tahun 2009, Kerajaan Barisan Nasional memutuskan syarikat insuran di Malaysia tidak boleh dimiliki 100% syarikat asing. Maksimum dihadkan kepada 70% sahaja. Tahun lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) memberi amaran terakhir kepada syarikat insuran asing yang masih belum mematuhi peraturan ini.

Dalam pembentangan Belanjawan 2019, LGE ucap terima kasih kepada Great Eastern Insurance atas sumbangan RM 2 bilion itu seolah-olah sudah muktamad dan satu jasa baik dari syarikat itu. Dua hari lepas, media Singapura, The Business Times dan Insurance Business memetik Great Eastern Insurance masih mempertimbangkan untuk menyumbang dana RM 2 billion.

Great Eastern Insurance berhasrat berbuat demikian jika Kerajaan setuju beri pengecualian syarat milikan tempatan 30% bagi sesuatu syarikat insurans yang telah berkuatkuasa pada 2009. Persoalannya adalah adakah Lim Guan Eng telah berbohong atau cuba mengelirukan ahli di dalam Dewan Rakyat dan di depan jutaan Rakyat?

Apa yang pasti, di sebalik tabir, Great Eastern Insurance sedang berbincang dengan Kerajaan Pakatan Harapan bagi mendapat pengecualian daripada syarat BNM untuk menjual kepentingan 30% kepada syarikat tempatan. Secara jelas, Great Eastern memberitahu satu kaedah untuk mendapat pengecualian ialah dengan membuat sumbangan RM2 billion ini. Nampak tak unsur “quid pro quo” di situ?

Source : Cucu Tok Selampit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.